New York - Greenwich Village

New York is groot. 'Eventjes' rondlopen voor het vinden van een pub of restaurant is geen goed idee. Kansen zijn dat je veel loopt en uiteindelijk uit arren moede een eethuis pikt dat een flinke aanslag doet op je budget.

In Greenwich Village heb je één groot voordeel: het miegelt er van de eet- en drinkhuizen. Een deel daarvan is nog steeds vrij prijzig, maar er zijn ook heel betaalbare bij. Bovendien is het volgende adres nooit ver weg, dus kun je je het permiteren om nog even door te lopen.

Bereikbaarheid
Er zijn meerdere subway-stations in Greenwich, maar de handigste zijn West 4 (lijnen A, C, B, D, F, V en S) en Christopher Street/Sheridan Square (lijnen 1 en 9). Deze stations liggen niet ver van elkaar, en je kunt altijd wel een lijn in jouw buurt vinden die op één ervan stopt.

Greenwich Tips'n'Tricks
1.  Neem een kaart mee.
2.  Neem de volgende keer een gedetailleerde kaart mee.
3.  Schrijf het adres van leuke tentjes op.
4.  Schrijf de volgende keer ook op in welke buurt dat leuke tentje lag.

Dit zijn geen grappen. De meeste kaartjes van Manhattan zijn vrij beperkt. Dat komt doordat het grootste deel van Manhattan wel duidelijk is. Streets lopen min of meer oost-west en avenues lopen min of meer noord-zuid. Streets en avenues kruisen elkaar loodrecht — ze noemen dat het gridiron. Daarom hoef je op een kaart ook niet elke straat expliciet te vermelden; afbeelden is genoeg, de gebruiker kan het verder zelf wel uittellen. De uitzondering is Broadway, die schuin door Manhattan loopt, maar daar kun je je verder niet in vergissen. De andere uitzondering is Greenwich Village.

Die-hard New Yorkers zijn verdwaald in Greenwich. Dat komt doordat Greenwich het laatste stukje New York was dat nog niet in het gridiron werd aangelegd. Op een niet al te gedetailleerde kaart ziet Greenwich er behoorlijk overzichtelijk uit, maar schijn bedriegt. Bijvoorbeeld: als je West 4 volgt in wat je denkt dat westelijke richting is, kom je op een kruising met West 10. Wuh? Jazeker, 5 t/m 9 zijn verdwenen en 4 en 10 kruisen elkaar. Niet-euclidische meetkundigen zouden er wel een warm gevoel van krijgen, maar voor de rest van de mensheid is het knap lastig.

Een gedetailleerde kaart, met daarop alle straatnamen duidelijk vermeld, is dus van levensbelang. Mocht je overigens toch nog de weg zijn kwijtgeraakt — en dat gaat gebeuren, trust us — dan hoef je alleen maar je kaartje open te vouwen om binnen een paar tellen door een Greenwich aboriginal aangesproken te worden: "Are you lost? Can I help?"

En dat gedetailleerd noteren waar je wat hebt gezien, is dat echt nodig? Ja. Vertrouw ons nou maar, wij hebben avond aan avond door Greenwich gesjouwd op zoek naar dat ene tentje dat we een dag eerder hadden gezien, maar dat nu volslagen onvindbaar is. Was het nou in Grove? Nee. Het was zeker niet in Bleecker. Toch? Eh... Oh, wacht, dan moet het wel in Commerce zijn. Als we hier 7th Avenue oversteken dan zijn we er zo. Ehm... Dit was toch Commerce? Nee, dit is een heel andere straat! Of was het dan toch in Bedford? [et cetera ad infinitum]


 
Stapje terugWatje!Tips'n'Tricks 4 Travellers
Blind Tiger Ale House Moustache The Pink Tea Cup Riviera Cafe Home Restaurant Fiddlesticks